2012. június 26., kedd

Hétvégi ebéd

Vasárnap sikerült egész komoly mennyiséget főzni -  kb. egész hétre van kaja :))
A következők készültek:
 - meggy-egres leves
 - töltött paprika
 - házi tagliatelle tejszínes-pórés-borsós mártással, vajon pirított szürekharcsa filével
 - málnás csokitorta
 - citromos sajttorta hidegen eperöntettel

Nos ebből a szép felsorolásból most kivételesen előbb nem a desszertek elkészítését írom, le, az legyen egy későbbi bejegyzés témája.

Meggy-egres leves

Hozzávalók:

fél kg. kimagozott meggy
kb. 25-30 dkg. megtisztított egres
egy citrom lereszelt héja
2-3 evőkanál barnacukor
2 dl. főzőtejszín

A hozzávalókat megfőzzük kb. kétszeres mennyiségű vízzel. Amikor a gyümölcsök puhára főttek, hőkiegyenlítéssel beletesszük a tejszínt, kicsit forraljuk és kész is. Miután kihűlt én leturmixolom botmixerrel, így az egres magjai sem zavaróak, viszont nagyon finom, ivólének is beillő savanykás levest kapunk. Jól behűtve tálalom.

Házi tagliatelle tejszínes-pórés-borsós mártással, vajon pirított szürekharcsa filével

Hát ez valami isteni finom kaja volt. Itt segítőm is akadt, Commis de Cuisine  személyében.
A házi tésztát klasszikus recept szerint készítjük, 10 dkg. jó minőségű BL 55-ös liszt, 1 egész tojás, csipet só, kevés víz amennyiben szükséges. Most 30 dkg. lisztből készítettünk tagliatellét, értelemszerűen 3 tojással.



A lisztet a tojással, csipet sóval jól összegyúrom, majd a ruganyos tésztát kb. 1 cm vastagra nyújtom kézzel. Ezután jön a Marcato tésztanyújtó gép :) ami 5-ös fokozatig szép vékonyra nyújtja, majd felszeli a tésztát tagliatelle formátumra.


Mivel most van szezonja a zöldborsónak, készítettünk egy nagyon egyszerű, viszont annál finomabb tejszínes szószt. 
Kevés füstölt szalonnát megpirítunk, majd rádobtunk egy felszeletelt póréhagymát és kb. 2 maroknyi borsót. 
Összepároljuk, kis sóval, borssal fűszerezzük, majd kb. 3 dl. főzőtejszínnel felöntjük és összeforraljuk,
majd összekeverjük a kifőzött tagliatellével.



Ez a tésztaétel önmagában is megállja a helyét, azonban nagyon szép szürkeharcsa filét vettem a piacon, így az is mellékerült, az íze nagyon jól harmonizált a pórés-tejszínes mártással is.
A harcsafiléket sózzuk, borsozzuk, majd kevés vaj és olivaolaj keverékén megsütjük.

 
 A tésztát reszelt parmezánnal is megszórtuk, így kaptunk tökéletes ebédet!

A töltött paprika klasszikus recept szerint készült, a tortákra pedig várnotok kell a következő bejegyzésig!
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése